divendres, 27 de febrer del 2009

Evolució del llenguatge escrit

Evolució del llenguatge escrit.

En l'apartat dedicat a l'Educació Infantil del web del CEIP Sant Iscle de Vidreres, hi podem observar l'evolució de l'escriptura dels infants en quatre grans fases:
Escriptures presil·làbiques
Escriptures sil·làbiques
Escriptures sil·làbicoalfabètiques
Escriptures alfabètiques

A la pàgina elaborada per Ma Rosa Mulas Lobato Llegir i escriure, quina aventura!, hi podem trobar també informació sobre la lectura i l'escriptura dels infants: una mica de teoria, propostes d'activitats, etc. Tot seguit reproduïm l'apartat de la descripció evolutiva del desenvolupament de l'escriptura.

COM COMENCEN A ESCRIURE ELS INFANTS

1r nivell: Escriptures indiferenciades

2n nivell: Escriptures diferenciades

3r nivell: Escriptures sil·làbiques

4t nivell: Escriptures sil·làbiques-alfabètiques

5è nivell: Escriptures alfabètiques

Si voleu tenir més informació sobre la descripció evolutiva del desenvolupament de l'escriptura podeu consultar les següents autores: Anna Teberosky i Emilia Ferreiro, Montserrat Fons, Montserrat Rabassa i altres, Tessa Julià.

dijous, 26 de febrer del 2009

Habilitats comunicatives

En aquests enllaços trobareu informació sobre com aprendre a llegir i escriure:
Aprendre a llegir i escriure
Aprenem a llegir i a escriure
L'aprenentatge de la lectoescriptura mitjançant les noves tecnologies. Les tècniques d'ensenyament per a l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura aprofitant els avantatges de les noves tecnologies.

Aquí teniu també un document en què nens i nenes de P4 mostren en unes situacions comunicatives i significatives com van fent seua la llengua. En una aula de P5 uns infants amb més domini del codi parlen de coses que els interessen en una conversa dirigida, en què la mestra ajusta la seua intervenció docent al nivell de desenvolupament de la llengua d'aquests nens i nenes.
L'expressió oral al parvulari en una escola amb diversitat lingüística (CEIP Collaso i Gil)

I, a més, pel que fa als transtorns del llenguatge:
Transtorns del llenguatge

dimecres, 25 de febrer del 2009

dissabte, 21 de febrer del 2009

Cent anys del 'Manifest futurista'

Cent anys del Manifest futurista.
El diari Le Figaro va publicar el 20 de febrer de 1909 el text escrit per Filippo Tommaso Marinetti.
Vilaweb. Dissabte, 21/02/2009.

El 20 de febrer de 1909 va néixer el futurisme, amb la publicació al diari francès Le Figaro del 'Manifest futurista', signat pel poeta italià Emilio Angelo Carlo, més conegut amb el pseudònim Filippo Tommaso Marinetti. En onze punts, l'inspirador del moviment futurista expressava l'exaltació i el culte per la modernitat, el dinamisme, la joventut, l'home nou, la ciutat i la tècnica, i propugnava la violència i la guerra 'com a única higiene del món'.
Tot plegat, per trencar amb el passat, les tradicions i el romanticisme estètic. El de 1909 va ser un dels molts manifestos publicats entre 1910 i 1920 pels autors futuristes (la majoria italians) sobre cada aspecte de l'art: escultura, pintura, literatura i poesia, música, arquitectura, fotografia, teatre o gastronomia. Els cotxes, els avions, l'electricitat o la indústria representen el triomf de l'home sobre la natura, i es van convertir en els objectes artístics de Marinetti i els seus joves seguidors: Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Carlo Carrà, Luigi Russolo, Antonio Sant'Elia, Gino Severini...
Manifest futurista, en català.

La nova immigració i la llengua catalana


La nova immigració i la llengua catalana.
Butlletí núm. 6 Cercle XXI.

dimecres, 18 de febrer del 2009

"Encomana el català"

"Encomana el català", nova campanya de la Generalitat per fomentar l'ús de la llengua
La Generalitat de Catalunya ha presentat la seva nova campanya per fomentar l'ús social i públic del català, especialment entre les persones que canvien de llengua quan l'interlocutor els parla en castellà. El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, en la presentació de la campanya, ha dit que el 85% de la població catalana és capaç de parlar en català. Freqüentment els catalanoparlants canvien de llengua quan s'adrecen a gent que no els respon en català i que cal corregir aquesta "discriminació".
Segons una enquesta d'usos lingüístics a Catalunya realitzada el 2003, el 70,6% dels que inicien una conversa en català canvien al castellà després que el seu interlocutor els ha respost en castellà. Carod-Rovira ha explicat que mantenint converses en què un dels dos idiomes utilitzats sigui el català s'ajudarà els immigrants a integrar-se a la societat catalana i es fomentarà l'ús del català perquè no es converteixi en una llengua "només parlada pels que la saben parlar", cosa que la convertiria, a la llarga, en una "llengua morta".
Carod-Rovira ha afegit que "les llengües s'aprenen per immersió social", amb el contacte informal en la vida quotidiana, i que el "to amable, festiu i positiu" de la campanya ajudarà a superar "la predisposició psicològica negativa" d'aquesta correcció lingüística. En el procés d'ideació de la campanya hi van intervenir una vintena d'organitzacions empresarials i sindicals, associacions d'immigrants, entitats a favor del català, mitjans de comunicació i institucions acadèmiques.

Espot de la campanya: 'Encomana el català'
http://www.3cat24.cat/video/1034259

dimarts, 17 de febrer del 2009

Endevinalles


M'endevines? és un recull d'endevinalles per a xiquets i xiquetes de 5 anys en endavant.

dissabte, 14 de febrer del 2009

Catalonia, terra de tots


Aquest vídeo facilita a l'alumnat nouvingut estranger el coneixement dels principals trets distintius del país que els acull. Així, les Tres Bessones ens guiaran en un viatge per Catalunya mostrant-nos la toponímia, la gastronomia, la història, etc.

Interculturalitat en la literatura infantil i juvenil


Interculturalitat en la literatura infantil i juvenil. Bibliografia elaborada i comentada pel Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de l'Associació de Mestres Rosa Sensat.

Conte "El peixet d'or"


Activitat per al desenvolupament de les habilitats orals a l'Educació Infantil proposada per Maria Jacobo Quiles, resultat del I curs del seminari permanent “Desenvolupar l’expressió oral en valencià” (Universitat d’Alacant desembre 2005-abril 2006), impartit pel professor Joaquim Dolz (Universitat de Ginebra).

diumenge, 8 de febrer del 2009

Els blogs, eina didàctica


V Encontre Carles Salvador
Jornada "Els blogs, eina didàctica"
Ahir, 7 de febrer de 2009, va tenir lloc a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València una jornada didàctica dedicada a les TIC en l'ensenyament, amb la comunicació de Laura Borràs, Doctora en Filologia Romànica i professora de la UOC, titulada "Llegir en l'era digital", i les col·laboracions de molts docents sobre els blogs i les wikis.

Tot seguit, hi teniu uns enllaços amb alguns dels comentaris sobre la jornada celebrada ahir.
També voldria recomanar-vos el llibre de Francesc Balagué i Felipe Zayas titulat Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents, publicat per la UOC.

Val més dedicar les hores de català a l'estudi de l'anglès

Si voleu treballar aquest text de Jesús Tuson de la convocatòria PAU de juny de 2008, no deixeu de consultar:
Prova PAU juny 2008 i Solucionari juny 2008.
El text de les PAU de juny: "Val més dedicar...", de Jesús Tusón
Examen de selectivitat juny 2008
Exàmens de PAU
Comentari de text