dissabte, 18 de febrer del 2012

Manifestació per l'educació pública a Paiporta


Més de 2.000 persones es van manifestar ahir per carrers de Paiporta en defensa de l'educació pública

L'acte va començar a les 17h amb una concentració al solar públic situat al costat del CEIP Rosa Serrano,  actualment en barracons i que espera ja fa anys la seua construcció. L'acció de protesta va consistir en mostrar que aquest sòl públic ha de ser per a l'escola pública, així milers de persones van decorar les tanques que el limiten amb cartells amb el lema "Ací va una escola pública" i "El sòl públic, a l'escola pública", a més de flors de paper.

A continuació, va començar la manifestació pels carrers de Paiporta: c/ Torrent, c/ Jaume I, Pont vell, c/ Primer de maig, c/ Mestre Serrano, c/ Catarroja, Pont nou, c/ Benetússer, c/ Vicent Prats, fins a l'Ajuntament de Paiporta.

Com es pot observar a les imatges, riuades de gent omplirem els carrers de Paiporta d'alegria per defensar l'educació pública. Aquest acte reivindicatiu va sorgir de la Plataforma en defensa de l'ensenyament públic de l'Horta Sud, que encapçalava la manifestació d'ahir, i ha estat organitzat per l'assemblea de professorat i les AMPES de Paiporta. A més, ha comptat amb els suport de diversos partits polítics i del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV).


Al final de la manifestació, davant de l'Ajuntament de Paiporta, es va mostrar el suport als detinguts al Lluís Vives de València i es va llegir el manifest en què es reivindicaven les següents qüestions:

NO VOLEM haver de tancar els menjadors escolars el proper mes de març, per falta de pagament de la Conselleria,
NO VOLEM que se seguisca augmentant la ràtio a les aules,
NO VOLEM que es retallen grups,
NO VOLEM, que es reduïsquen les plantilles de professorat,
NO VOLEM més barracons eterns als patis de l’escola; ni escoles a Paiporta eternament en barracons,
NO VOLEM escoles públiques sense Biblioteca, sense Gimnàs, sense Sala d’Informàtica,
NO VOLEM que s’eliminen programes d’atenció a la diversitat,
NO VOLEM que es tarde tant a cobrir les baixes de professorat o que deixen de cobrir-se definitivament,
NO VOLEM que es deixen de pagar les despeses de funcionament dels centres,
NO VOLEM que desapareguen les ajudes de llibres de text,
NO VOLEM que desaparega el transport escolar en aquells centres que ho necessiten,
NO VOLEM que es reduïsquen les partides pressupostàries dels centres,
NO VOLEM que la Conselleria deixe de pagar les beques de menjador als més necessitats, ni que es reduïsquen ni que s’eliminen aquestes beques tan necessàries,
NO VOLEM que es desatenga l’ensenyament en valencià,
NO VOLEM que els mestres i professors no estiguen assignats al centre el dia 1 de setembre, no podem començar en condicions les classes sense el professorat que ens correspon,
NO VOLEM que es desatenga l’escola pública de tots, per a potenciar una escola privada i elitista,
NO VOLEM que el sol públic no siga per a l’escola pública,
NO VOLEM que el malbaratament de recursos públics que han fet les nostres institucions, es carregue sobre els drets adquirits dels mestres i professors,
ELS MESTRES I PROFESSORS DE PAIPORTA sempre han estat molt implicats en l’educació dels nostres xiquets; han mantingut sempre un compromís de qualitat i han treballat dia a dia –amb l’alumnat i les famílies– els postulats il·lusionants que defineixen la trajectòria pedagògica dels nostres centres. Aposten, en definitiva, per una educació pública de qualitat, igual que nosaltres, totes les famílies del Paiporta.
L’ESCOLA PÚBLICA de qualitat és un dret dels nostres fills i filles. És la de tots, la de les igualtats d’oportunitats, la que és gratuïta, la que no adoctrina, la que normalitza el valencià... En definitiva, ÉS LA NOSTRA ESCOLA i l’hem de defensar.
MOSTREM-HO I EXIGIM-HO amb veu clara i alta a la nova Consellera d’Educació: que escolte el clam dels milers de persones; que invertisca més en el futur dels nostres fills; que potencie el valencià; que treballe per la qualitat educativa; que dignifique l’ensenyament públic.


Aquest acte reivindicatiu també va servir per donar a conéixer a la societat la Plataforma en defensa de l'ensenyament públic de l'Horta Sud, que va repartir un fullet informatiu als qui hi assistiren que deia el següent:

"Amb l'excusa de la crisi la Conselleria d'Educació del Govern de la Generalitat Valenciana està retallant de manera brutal des de fa uns anys els recursos destinats a l'ensenyament públic. Mentre l'alumnat que els centres han d'atendre augmenta any rere any, el nombre d'unitats escolars i de professorat disminueix, així com els mitjans materials a disposició de col·legis i instituts, cosa que té com conseqüència el deterior de la qualitat de l'ensenyament.
Però no només s'estan retallant recursos a l'ensenyament públic, sinó que la Conselleria a mamprés una política decidida de privatització d'aquest, mitjançant la cessió de sol públic a empreses privades per a construcció de centres escolars. De continuar aquest procés, en pocs anys, l'ensenyament públic haurà quedat reduït a una mera atenció dels sectors socialment més desafavorits que s'haurà de fer, a més, amb molts pocs mitjans humans i materials.
Juntament amb retallades i privatitzacions s'està també atacant de manera greu l'ensenyament del valencià, imposant un model de plurilingüisme del qual l'objectiu és la supressió de les línies d'ensenyament en valencià, model que històricament ha demostrat la seua eficàcia.
L'ensenyament públic i gratuït de qualitat és un dret democràtic de totes les persones que ara se'ns vol suprimir per a convertir l'ensenyament en un negoci privat més. És una gran mentida- que es difon de manera interessada -que l'ensenyament privat siga millor que el públic. Quan l'ensenyament públic està dotat dels mitjans necessaris i gaudeix del suport de les institucions públiques els seus resultats són excel·lents, com demostren casos com els de Japó o Finlàndia, amb un sistema d'ensenyament només públic i al capdavant del món quan a resultats. A més, tradicionalment, l'ensenyament públic ha educat la ciutadania en valors democràtics i de convivència, importantíssims per a la salut d'un sistema democràtic, que quedaran molt erosionats al passar a dependre l'ensenyament de l'empresa privada que està sotmesa a criteris mercantils i confessionals.
Davant d'aquesta situació dramàtica, gent de les comunitats educatives de l'Horta Sud, mares i pares, alumnat, professorat i mestres hem constituït la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic de l'Horta Sud, amb l'ànim de fer-nos, des de baix, responsables d'intentar frenar els atacs que pateix l'ensenyament públic i fer que aquest siga realment de qualitat i al servei de la ciutadania. Volem que aquesta iniciativa es puga estendre per les diverses localitats i centres de la nostra comarca i també pel conjunt del nostre país, on ja estan funcionant altres plataformes similars. La Plataforma treballarà de manera assembleària, integrant totes les persones disposades a empentar la nostra lluita, però en estreta col·laboració amb aquelles forces sindicals, polítiques i socials que estiguen a favor de la defensa de l'ensenyament públic.
La Plataforma es marca com objectius fonamentals de la seua tasca:
  • Acabar amb les polítiques de retallades a l'ensenyament públic i dotar a aquest dels mitjans materials i humans per a que siga de qualitat.
  • Oposar-se a la privatització de l'ensenyament i a les iniciatives que van en aquest sentit com el projecte de Centres d'Iniciativa Social (CIS)
  • Defensar l'ensenyament del valencià i el manteniment de les línies en valencià i oposar-se al model plurilingüe que vol imposar Conselleria.
Cridem a totes les persones de la comunitat educativa i de la ciutadania valenciana que estiguen d'acord amb els nostres plantejaments a formar part de la Plataforma i a integrar-se en els treballs i lluites que aquesta va  a desenvolupar."


Tot seguit, us deixe un vídeo de la manifestació d'ahir, elaborat per Compromís de Paiporta.



Moltes gràcies a totes i tots per la vostra participació!

Per un educació pública i de qualitat!