dimecres, 17 d’abril del 2013

Retallades en l'escola pública a Torrent


» RETALLADES EDUCATIVES A TORRENT

Més de la meitat d'escoles públiques de Torrent afectades per les retallades
STEPV denuncia la situació de les escoles de Torrent per al curs que ve
La modificació unilateral per part de la Conselleria de les plantilles de Primària (Ordre 12/2013, DOCV 21/03/2013) juntament amb l’arranjament escolar per al curs 2013/2014 (Resolució 2/04/2013, DOCV 5/04/2013) suposa la desaparició de 4 unitats d’Infantil i 1 de Primària, a més de la pèrdua de 13 llocs de treball (5 d’Infantil i 8 de Primària), a la localitat de Torrent.
L’arranjament escolar és el document de la planificació escolar que fa la Conselleria d'Educació per al proper curs 2013/14, en el qual s’arrepleguen els canvis en el nombre d'unitats escolars (creacions, supressions i/o habilitacions), programes lingüístics, denominacions, etc. Els criteris de l'arranjament escolar han canviat per adequar-se a l'augment de ràtio (de 25 a 30 alumnes per aula) que el ministre Wert va imposar el juliol passat, la qual cosa ha comportat que el nombre d’unitats siga menor que en cursos anteriors. A Torrent es passa de de 207 unitats a només 202: es perd una unitat d’Infantil al CEIP El Molí, una unitat de Primària al CEIP Lope de Vega i dues unitats (una d’Infantil i una de Primària) a les escoles Miguel Hernández, San Joan Baptista i Verge del Rosari; mentre que només se’n creen tres de Primària al CEIP Núm.10.
D’altra banda, la Conselleria ha imposat una modificació de les plantilles de Primària que suposa la desaparició de llocs de treball i la transformació d’altres, que canvien d’especialitat. Aquest canvi no respon a cap criteri pedagògic i crearà dificultats afegides als centres docents, ja que en alguns casos tindran menys professorat de plantilla (fonamentalment conseqüència de la retallada d'un mestre per centre en els que tenen entre 12 i 17 unitats), i en la immensa majoria dels casos tindran un número inferior de generalistes de primària que unitats.
En el cas de Torrent, el 60% de les escoles públiques pateix una retallada en les seues plantilles, i el nombre de professorat d’Infantil i de Primària afectat per les retallades és de 32 persones, ja que s’eliminen 10 llocs de treball de Francés, 15 de Primària, 6 de Pedagogia Terapèutica i 1 d’Infantil. El balanç final a Torrent és la supressió de 13 llocs de treball, és a dir, 13 interins i interines que perdran el seu lloc de treball el curs que ve. Però, a més, 19 funcionaris de carrera seran suprimits i hauran de recol·locar-se en altres centres educatius, si no poden recol·locar-se en el seu centre per altres especialitats.
Com podem veure, l’escola pública no és una prioritat per a l’administració valenciana. Mesures com l’augment de ràtio i la retallada de plantilles són un greu atac contra la qualitat de l’ensenyament i les condicions laborals del professorat. És per això que STEPV anima a tota la comunitat educativa a mostrar el seu rebuig a les retallades en l’educació pública. Perquè, la Conselleria hauria de fer una aposta ferma i seriosa per l’escola pública, dedicant-li tots els recursos tant humans com materials que necessita, en lloc de retallar cada any unitats i llocs de treball en la pública mentre, com s’ha sabut aquests darrers dies, se cedeix sòl públic a la concertada-privada. Un clar exemple el trobem a la mateixa localitat de la Consellera, en què es cedirà sòl públic per construir un dels set primers col·legis privats concertats dins de la implantació dels Centres d’Iniciativa Social (CIS), mentre hi ha una escola pública formada íntegrament per barracots (el CEIP Núm.10) i d’altres amb barracots, com ara el Centre d’Educació Especial La Encarnació.