dilluns, 22 d’agost del 2011

Enric Valor, #100anysdevalor


Hui, amb motiu del centenari del seu naixement, retem homenatge a Enric Valor: filòleg, mestre, escriptor... Les xarxes social bullen per recordar la seua figura, per exemple podeu fer-ne un seguiment a Twitter a través de l'etiqueta #100anysdevalor.

Des de la Xarxa Cooperativa d'Experiències TIC per a l'Ensenyament en Valencià Un entre tants i segons recull Vilaweb, es convida la gent a fer servir en l'apunt al bloc una de les imatges creades per Josep Porcar i a enviar un correu amb l'enllaç de la publicació a 1entretants@gmail.com per tal de facilitar-ne la compilació. També podeu avisar al compte de Twitter, @1entretants, o deixar un comentari a l'esdeveniment creat a Facebook.

Bé, hui voldria recordar sobretot dos llibres seus que van marcar la meua infantesa, La flexió verbal i les Rondalles valencianes. El primer, perquè em va ajudar a conjugar bé els verbs i també em va fer descobrir amb goig que la llengua dels meus pares, dels meus iaios, del meu poble, no era tan dolenta com jo em pensava. Tot i que eren pocs els qui tenien l'oportunitat d'estudiar en aquells temps, resulta que el seu llenguatge era pur, net d'influències forasteres. És per això que hui més que mai cal recordar la figura d'Enric Valor i mirar de continuar la seua tasca de la millor manera possible, per exemple mitjançant iniciatives per fer reviure el llenguatge popular com ara #frasedelpoble a Twitter. I, el segon, perquè són històries que atrapen, que fomenten l'hàbit lector i, a més, contribueixen a conéixer els costums del nostre poble i la nostra geografia. Aquesta és la causa fonamental per la qual cada curs mire de llegir alguna rondalla amb els meus alumnes.

6 comentaris:

1entretants ha dit...

Gràcies, Alícia! Una abraçada ben forta!

Q ha dit...

Alícia,
quanta raó tens! La flexió verbal és un llibre de capçalera, bàsic i més necessari que mai en uns temps de molta castellanització. Les Rondalles, joies del patrimoni i de la màgia de valor, un bon punt de partida per acostar la literatura als més joves.
Una abraçada

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Un bon contrast, a més entre la flexió verbal i les rondalles!

Oreto Doménech ha dit...

Valor ens ha fet recuperar l'autoestima lingüística, una abraçada, Alícia!

Unknown ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris!
Ara més que mai cal que recuperem la figura d'Enric Valor, el seu imatginari i la seua estima per la llengua.
Pel nostre valencià, el català de tots!

Laura Santacruz ha dit...

Valor ens ha acompanyat sempre!