dimecres, 18 de febrer del 2009

"Encomana el català"

"Encomana el català", nova campanya de la Generalitat per fomentar l'ús de la llengua
La Generalitat de Catalunya ha presentat la seva nova campanya per fomentar l'ús social i públic del català, especialment entre les persones que canvien de llengua quan l'interlocutor els parla en castellà. El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, en la presentació de la campanya, ha dit que el 85% de la població catalana és capaç de parlar en català. Freqüentment els catalanoparlants canvien de llengua quan s'adrecen a gent que no els respon en català i que cal corregir aquesta "discriminació".
Segons una enquesta d'usos lingüístics a Catalunya realitzada el 2003, el 70,6% dels que inicien una conversa en català canvien al castellà després que el seu interlocutor els ha respost en castellà. Carod-Rovira ha explicat que mantenint converses en què un dels dos idiomes utilitzats sigui el català s'ajudarà els immigrants a integrar-se a la societat catalana i es fomentarà l'ús del català perquè no es converteixi en una llengua "només parlada pels que la saben parlar", cosa que la convertiria, a la llarga, en una "llengua morta".
Carod-Rovira ha afegit que "les llengües s'aprenen per immersió social", amb el contacte informal en la vida quotidiana, i que el "to amable, festiu i positiu" de la campanya ajudarà a superar "la predisposició psicològica negativa" d'aquesta correcció lingüística. En el procés d'ideació de la campanya hi van intervenir una vintena d'organitzacions empresarials i sindicals, associacions d'immigrants, entitats a favor del català, mitjans de comunicació i institucions acadèmiques.

Espot de la campanya: 'Encomana el català'
http://www.3cat24.cat/video/1034259