Alguns centres d'ensenyament secundari dels territoris de parla catalana ens trobem immersos en un projecte de poesia oral improvisada. És per això que aquests dies he estat recopilant informació sobre l'art de versar i la tradició valenciana.
Aquesta indagació m'ha permés observar com de desconeguts en són alguns dels trets més característics del poble valencià. Així, la conferència de Jacint Hernàndez a Picassent m'ha fet descobrir un món nou, sobre el qual intentaré fer un breu apunt ara.
El cant d'estil és un cant de feina. És per això que també s'anomena "cant dels llauradors". A més, dins d'aquest se sol diferenciar entre cant de l'Horta (l'u i el dos; i, l'u i el dotze) i cant de la Ribera (l'u i la riberenca).
Aquest tipus de cant és diferent del que es coneix com a cants de batre, cants de sega, romanços, cants de bressol, cants de bateig i albaes, entre d'altres.
Tot seguit, us deixe alguns vídeos dels diversos tipus de cant d'estil valencià. Abans, però, podeu visualitzar aquest reportatge de Vilaweb sobre l'art d'improvisar cançons.
L'u
L'u i el dos
L'u i el dotze
La riberenca
Albaes
I per acabar...
Cant valencià al Festival de Poesia de Barcelona
2 comentaris:
Hola, Marclia!
Si entre les teues investigacions es troben els conursos d'improvisació "poètica", et deixe aquest enllaç amb un antic article del 'TROBO' de Santa Pola que Toni Mas va publicar en la nostra revista La Rella l'any 1983. És un Pdf. Molt interessant, una mena de 'bertsolaris'. Salut!
http://www.raco.cat/index.php/Rella/article/view/71976/102484
Moltes gràcies, Toni!
De segur que aquesta informació ens ajuda en el projecte que tot just encetem ara.
Publica un comentari a l'entrada