dissabte, 22 de gener del 2011

L'ensenyament de la llengua al País Valencià


Roderic (Repositori d'Objectes Digitals per a l'Ensenyament la Recerca i la Cultura) és el repositori institucional de la Universitat de València. Està destinat a arreplegar i difondre la producció digital generada pels membres de la comunitat universitària en matèria de cultura, docència, llibre antic, i investigació.

Gràcies a aquest recurs he pogut gaudir de la conferència "L'ensenyament de la llengua al País Valencià. Compendi històric" duta a terme el 23/11/2010 per professor Joan Enric Pellicer i Borràs del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura a l'Escola de Magisteri "Ausiàs March" de la Universitat de València. Un recurs inestimable per als qui no vam poder assistir-hi que ens permet conéixer millor la situació de l'ensenyament de la nostra llengua al llarg dels anys.
 
Si us interessa aquest tema, podeu llegir el seu llibre Història d'un desig insatisfet. L'ensenyament del valencià fins 1939, publicat per Perifèric edicions. Aquest llibre estudia la situació de la nostra llengua al sistema educatiu en el període que va des del Decret de Nova Planta (1707) fins a l'arribada del general Franco al poder. Temps difícils i en els quals cal destacar l'actuació decidida d'un col·lectiu important: els mestres. Aquells professionals, el treball dels quals encara hem tingut ocasió de conèixer de primera mà, van ser els introductors entre nosaltres dels corrents pedagògics més avançats de l'època (escoles d'estiu, tècniques Freinet, colònies, missions pedagògiques...). Un llibre imprescindible per a entendre la situació actual de la nostra llengua.

1 comentari:

Q ha dit...

Moltes gràcies per aquesta valuosa informació. Estàs en tot, Alícia!
Besets