dimecres, 13 d’agost del 2008

El Misteri d'Elx


Elx és una ciutat situada al migdia del País Valencià, a la comarca del Baix Vinalopó. És una ciutat que ha crescut entre les palmeres i la rambla del riu Vinalopó, moltes vegades intentant salvar aquests obstacles naturals.

Les representacions d'agost de la Festa o Misteri d'Elx se celebren a l'esmentada ciutat entre els dies 11 i 15 d'agost. Aquest drama assumpcionista és una representació teatral que se celebra a Elx i que la tradició ha permés que continue viva des de l’Edat Mitjana. Perquè, tot i els impediments de la Inquisició, el poble d’Elx va aconseguir un privilegi papal per a la celebració del drama a l’interior del temple.

El Misteri d’Elx és la més famosa de les representacions assumpcionistes i és representada cada any a l’interior de la Basílica Menor de Santa Maria de la ciutat d’Elx els dies 14 i 15 d’agost. La Festa és, en primer lloc, una representació assumpcionista, és a dir, una obra que té com a objectiu principal commemorar la Mort i Assumpció de Maria al cel en cos i ànima. En aquest sentit, constitueix un dels exemples més rics i complexos d’una amplíssima llista de produccions artístiques de tota mena que, sobre aquesta temàtica, tingueren lloc al llarg de tota l’Edat Mitjana.

El Misteri d’Elx va ser declarat Monument Nacional per un decret de la Presidència de la II República (15-5-1931) i l’any 2001 va ser proclamat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

Un espectacle únic que ofereix un interés artístic i històric.